Clinica Împreună - Centru de terapie

Afectiuni

ADHD

Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție este o afecțiune comportamentală a copilului care se manifestă prin deficit de atenție și dificultăți de îndeplinire a unei sarcini. Este frecvent întâlnită la copii și adolescenți, cu debut în copilărie și cu persistență chiar la vârsta adultă (la 60% dintre cazurile de copii cu ADHD).

Tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD)

Pentru diagnosticarea ADHD, simptomele trebuie să se înscrie în categoriile: DEFICIT DE ATENŢIE – HIPERACTIVITATE – IMPULSIVITATE.

ADHD-ul la copii

ADHD este o tulburare comună de neurodezvoltare care apare de obicei în copilăria timpurie, de obicei înainte de vârsta de șapte ani.

Copii cu ADHD. Sfaturi pentru părinți

Ajutați-vă copilul să rămână concentrat și organizat urmând rutinele zilnice, simplificând programul copilului și ținându-l pe copil ocupat cu activități sănătoase.

Tulburări de limbaj

Copiii cu tulburări de limbaj pot avea probleme cu înțelegerea cuvintelor pe care le aud sau le citesc. Aceasta se numește o tulburare de limbaj receptivă. Alți copii pot avea dificultăți în a vorbi cu alții și în a-și exprima gândurile și sentimentele. Aceasta se numește o tulburare de limbaj expresivă. Adesea, copiii vor avea ambele tulburări în același timp.

Întârzierea în limbaj

Întârzierea în achiziția limbajului este o problemă de neurodezvoltare care se referă la faptul că micuțul nu a deprins limbajul conform așteptărilor pentru vârstă și nivel intelectual (IQ).

Cum îmbunătățiți comunicarea copilul dvs. TSA

Dacă copilul dumneavoastră are autism, este posibil ca acesta să aibă probleme de comunicare. Părinții inițial învață să comunice într-un mod în care are sens pentru copil, în loc să condiționeze copilul să încerce să comunice la fel ca ceilalți copii.

Tulburări de limbaj la copii

Tulburările de limbaj sunt o problemă frecventă la copii și pot fi tratate. Cu toate acestea, a avea o tulburare de limbaj poate fi frustrant, nu numai pentru copiii care le au, ci și pentru părinții și profesorii lor.

Tulburare de procesare senzoriala

Terapia de integrare senzoriala, care a fost dezvoltata in anii 70 de A. Jean Ayres, are scopul de a ajuta copiii cu probleme de procesare senzoriala (inclusiv cei cu TSA) sa faca fata dificultatilor pe care le au in a procesa stimulii senzoriali. Sedintele de terapie sunt orientate pe joaca si pot include echipament precum leagane, trambuline si tobogane.

BENEFICIILE JOCULUI CU APĂ

Apa este un material natural important, care oferă ore de distracție nesfarsite și o multitudine de oportunități minunate de dezvoltare și învățare.

Ce este integrarea senzoriala?

La copiii cu TSA, se considera ca deficientele de procesare senzoriala provoaca dificultati care afecteaza comportamentul si abilitatile de viata.

Simptomele tulburării de procesare senzorială

Tulburarea de procesare senzorială (TPS) este o afecțiune care afectează modul în care creierul procesează informații senzoriale (stimulii).

Întârziere in dezvoltare

Copiii trec prin etapele de dezvoltare în ritmul lor, unii mișcându-se mai repede decât alții. Întârzierile minore și temporare nu sunt de obicei un motiv de alarmare, dar o întârziere continuă sau mai multe întârzieri în atingerea etapelor de referință pot fi un semn că ar putea exista provocări mai târziu în viață. Întârzierea în ariile lingvistice, de gândire, sociale sau motrice se numește întârziere de dezvoltare. Întârzierea în dezvoltare poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv ereditatea, complicațiile în timpul sarcinii și nașterea prematură. Cauza nu este întotdeauna cunoscută.

Autism sau întârziere în dezvoltare. Cum facem diferența?

Fiecare copil are propriul său ritm de creştere şi dezvoltare, acesta neavând un progres continuu, existând perioade în care unele achiziţii comportamentale pot fi semnificativ mai rapide decât altele.

Caracteristicile întârzierii în dezvoltare

Întârzierea în dezvoltare apare atunci când un copil nu a atins etapele de dezvoltare în perioada de timp așteptată. Termenul „etape de dezvoltare” se referă la procesul de dezvoltare a abilităților prin care trec copiii.

Întârzierea în dezvoltare

Întârzierile pot apărea în aria funcției motorii, a vorbirii și a limbajului, cognitiv, în joc și în abilități sociale.

Sindromul Down

Sindromul Down este o afecțiune în care o persoană are un cromozom suplimentar. Cromozomii sunt mici „pachete” de gene din corp. Acestea determină modul în care corpul bebelușului se formează și funcționează pe măsură ce crește în timpul sarcinii și după naștere. De obicei, un copil se naște cu 46 de cromozomi. Bebelușii cu sindrom Down au o copie suplimentară a unuia dintre acești cromozomi, cromozomul 21.

Ce este sindromul Down?

Sindromul Down este o afecțiune în care o persoană are un cromozom suplimentar. Cromozomii sunt mici „pachete” de gene din corp. Acestea determină modul în care corpul bebelușului se formează și funcționează pe măsură ce crește în timpul sarcinii și după naștere.

Intervenție timpurie pentru Sindromul Down

Intervenția timpurie este un program sistematic de terapie, exerciții și activități concepute pentru a aborda întârzierile de dezvoltare pe care le întâmpină copiii cu sindrom Down sau alte dizabilități.

Creșterea unui copil cu sindrom Down

Creați o rutină zilnică și respectați-o cât de bine puteți. De exemplu, dimineața ar putea însemna „să te ridici / să mănânci micul dejun / să te speli pe dinți / să te îmbraci”.

Sindromul Asperger

Sindromul Asperger poartă numele pediatrul vienez Hans Asperger, care a observat comportamente și dificultăți asemănătoare autismului la băieții care aveau o inteligență normală. Acest sindrom se manifestă încă din copilărie și afectează mai mult băieții decât fetele.

Care este diferența dintre sindromul Asperger și autism?

Sindromul Asperger și tulburarea de spectru autist sunt condiții de dezvoltare. Văzute istoric ca fiind diferite, cele două au fost fuzionate în 2013.

Care sunt cauzele și factorii de risc pentru Sindromul Asperger?

Factorii genetici și expunerea la toxine din mediul înconjurător, cum ar fi substanțele chimice sau virușii, au fost identificați ca potențiali contribuabili la dezvoltarea tulburării.

Tulburarea Asperger

Deși au o inteligență peste medie, majoritatea adulților cu sindromul Asperger prezintă întârzieri cognitive sau ale abilităților lingvistice, simptome care afectează semnificativ viața de zi cu zi.

Autism

O întrebare obișnuită după un diagnostic de autism este ”Care este cauza autismului?”
Știm că nu există o singură cauză care provoacă autismul. Cercetările sugerează că autismul se dezvoltă dintr-o combinație de influențe genetice și nongenetice sau de mediu.
Aceste influențe par să crească riscul ca un copil să dezvolte autism. Cu toate acestea, este important să rețineți că riscul crescut nu este același cu cauza. De exemplu, unele modificări ale genelor asociate cu autismul pot fi găsite și la persoanele care nu au această tulburare.

Autism clasic vs. Autism virtual

Un diagnostic se pune, în general, prin analiza comportamentului și a dezvoltării copilului. Deși afecțiunea poate fi diagnosticată în primele luni de viață, un diagnostic fiabil este posibil doar la vârsta de 2 ani.

Detectarea timpurie a autismului

Detectarea autismului este adesea dificilă, deoarece nu există un test exact pentru această afecțiune. Un diagnostic se pune, în general, prin analiza comportamentului și a dezvoltării copilului.

CAUZELE AUTISMULUI

Cercetările arată, de asemenea, că anumite influențe asupra mediului pot crește sau reduce și mai mult riscul de autism la persoanele care sunt predispuse genetic la tulburare.