Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție este o afecțiune comportamentală a copilului care se manifestă prin deficit de atenție și dificultăți de îndeplinire a unei sarcini. Este frecvent întâlnită la copii și adolescenți, cu debut în copilărie și cu persistență chiar la vârsta adultă (la 60% dintre cazurile de copii cu ADHD).
Copiii cu tulburări de limbaj pot avea probleme cu înțelegerea cuvintelor pe care le aud sau le citesc. Aceasta se numește o tulburare de limbaj receptivă. Alți copii pot avea dificultăți în a vorbi cu alții și în a-și exprima gândurile și sentimentele. Aceasta se numește o tulburare de limbaj expresivă. Adesea, copiii vor avea ambele tulburări în același timp.
Terapia de integrare senzoriala, care a fost dezvoltata in anii 70 de A. Jean Ayres, are scopul de a ajuta copiii cu probleme de procesare senzoriala (inclusiv cei cu TSA) sa faca fata dificultatilor pe care le au in a procesa stimulii senzoriali. Sedintele de terapie sunt orientate pe joaca si pot include echipament precum leagane, trambuline si tobogane.
Copiii trec prin etapele de dezvoltare în ritmul lor, unii mișcându-se mai repede decât alții. Întârzierile minore și temporare nu sunt de obicei un motiv de alarmare, dar o întârziere continuă sau mai multe întârzieri în atingerea etapelor de referință pot fi un semn că ar putea exista provocări mai târziu în viață. Întârzierea în ariile lingvistice, de gândire, sociale sau motrice se numește întârziere de dezvoltare. Întârzierea în dezvoltare poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv ereditatea, complicațiile în timpul sarcinii și nașterea prematură. Cauza nu este întotdeauna cunoscută.
Sindromul Down este o afecțiune în care o persoană are un cromozom suplimentar. Cromozomii sunt mici „pachete” de gene din corp. Acestea determină modul în care corpul bebelușului se formează și funcționează pe măsură ce crește în timpul sarcinii și după naștere. De obicei, un copil se naște cu 46 de cromozomi. Bebelușii cu sindrom Down au o copie suplimentară a unuia dintre acești cromozomi, cromozomul 21.
Sindromul Asperger poartă numele pediatrul vienez Hans Asperger, care a observat comportamente și dificultăți asemănătoare autismului la băieții care aveau o inteligență normală. Acest sindrom se manifestă încă din copilărie și afectează mai mult băieții decât fetele.
O întrebare obișnuită după un diagnostic de autism este ”Care este cauza autismului?”
Știm că nu există o singură cauză care provoacă autismul. Cercetările sugerează că autismul se dezvoltă dintr-o combinație de influențe genetice și nongenetice sau de mediu.
Aceste influențe par să crească riscul ca un copil să dezvolte autism. Cu toate acestea, este important să rețineți că riscul crescut nu este același cu cauza. De exemplu, unele modificări ale genelor asociate cu autismul pot fi găsite și la persoanele care nu au această tulburare.
Clinica Împreună este un centru de diagnostic și terapie pentru copiii cu Autism Virtual, dar și cu alte tulburări de dezvoltare.
0727030177 - Coordonator Daniela Voicu
0755112299 - Coordonator Mirela Barbu
Asociația Împreună cu Zâmbet
CIF 43021953