Clinica Împreună - Centru de terapie

ADHD-ul la copii

Este normal ca copiii să își uite ocazional temele, să viseze cu ochii deschisi în timpul orei, să acționeze fără să se gândească sau să se agite la masa. Dar neatenția, impulsivitatea și hiperactivitatea sunt, de asemenea, semne ale tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD).

ADHD este o tulburare comună de neurodezvoltare care apare de obicei în copilăria timpurie, de obicei înainte de vârsta de șapte ani. ADHD face dificilă inhibarea răspunsurilor spontane ale copiilor – răspunsuri care pot implica mișcarea, vorbirea sau atenție. Știm cu toții copii care nu pot sta liniștiți, care par să nu asculte niciodată, care nu respectă instrucțiunile indiferent cât de clar le-ați prezenta. Uneori, acești copii sunt etichetați ca provocatori, sau criticați pentru că sunt nedisciplinați. Cu toate acestea, pot avea ADHD.

Mituri despre ADHD

Mit: Toți copiii cu ADHD sunt hiperactivi.

Fapt: Unii copii cu ADHD sunt hiperactivi, dar mulți alții cu probleme de atenție nu sunt hiperactivi. Copiii cu ADHD care sunt neatenți, dar nu prea activi, pot părea nemotivați.

 

Mit: Copiii cu ADHD nu pot fi niciodată atenți.

Fapt: Copiii cu ADHD sunt deseori capabili să se concentreze asupra activităților de care se bucură. Dar, oricât de mult ar încerca, au probleme cu menținerea concentrării atunci când sarcina este plictisitoare sau repetitivă.

 

Mit: Copiii cu ADHD s-ar putea comporta mai bine dacă ar dori.

Fapt: Copiii cu ADHD pot face tot posibilul pentru a se comporta adecvat, dar totuși să nu poată sta liniștiți sau să acorde atenție. Pot părea neascultători, dar asta nu înseamnă că acționează intenționat.

 

Mit: Copiii vor scăpa de ADHD la maturitate.

Fapt: ADHD continuă adesea până la maturitate, așa că nu așteptați ca copilul dvs. să depășească această condiție. Tratamentul vă poate ajuta copilul să învețe să gestioneze și să minimizeze simptomele.

 

Mitul: Medicația este cea mai bună opțiune de tratament pentru ADHD.

Fapt: Medicamentul este adesea prescris pentru tulburarea de deficit de atenție, dar s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune pentru copilul dumneavoastră. Tratamentul eficient pentru ADHD include, de asemenea, educație, terapie comportamentală, sprijin la domiciliu și la școală, exerciții fizice și nutriție adecvată.

Simptome de neatenție la copii

Copilul dvs. poate avea:

-Probleme să rămână concentrat; este distras cu ușurință sau se plictisește de o sarcină înainte de a fi finalizată.

-Pare că nu ascultă când i se vorbește.

-Are dificultăți în amintirea lucrurilor și în respectarea instrucțiunilor; nu acordă atenție detaliilor sau face greșeli din neglijență.

-Are probleme în a rămâne organizat.

-Pierde frecvent temele, cărțile, jucăriile sau alte obiecte.

 

Simptome de hiperactivitate la copii

Copilul dvs. poate:

-Să se agite constant.

-Are dificultăți în a sta liniștit sau în a se relaxa.

-Se deplasează constant, frecvent alergând sau urcând necorespunzător.

-Vorbește excesiv.

-Este temperamental

 

Simptomele impulsivității la copii

Copilul dvs. poate:

-Acționa fără să se gândească.

-Ghicește, mai degrabă decât să-și ia timp pentru a rezolva o problemă; vorbește în clasă fără să fie întrebat sau să asculte întrebarea până la final.

-Intră în conversațiile sau jocurile altor persoane.

-Îi întrerupe adesea pe alții; spune un lucru greșit la un moment nepotrivit.

-Nu este capabil să țină sub control emoțiile puternice, ducând la izbucniri de furie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *