Clinica Împreună - Centru de terapie

BENEFICIILE JOCULUI CU APĂ

Ne place să încurajăm copiii să se joace în condiții cat mai diverse si placute, in special cu apa. Dar care sunt beneficiile jocului cu apa pentru copii? Apa este un material natural important, care oferă ore de distracție nesfarsite și o multitudine de oportunități minunate de dezvoltare și învățare.Este incurajator să știi că jocul cu apă oferă atât de multă valoare și îi va oferi copilului tău un început excelent de învățare prin jocul practic. 

Care sunt beneficiile jocului de apă?

  1. Jocul cu apă eliberează energie

Stropirea puternică, lovirea și alergarea în apă pot fi o modalitate excelentă pentru a consuma energia copilului dumneavoastra. 

  1. Terapia emoțională cu apă

Jocul cu apă nu trebuie să fie energic de fiecare data, poate fi o activitate liniștită în care copiii sunt liniștiți si relaxați. Copiii beneficiază de natura relaxantă și repetitivă a turnării si a mișcării mâinilor prin apă, având ca efect reducerea anxietatii si a stresului. 

  1. Dezvoltă abilități motorii

Jocul cu apă oferă multe oportunități de a dezvolta abilități motorii grosiere și fine pentru toate categoriile de vârstă.

Abilitățile motorii fine și coordonarea ochi-mâna sunt perfecționate în mod constant pe măsură ce copiii scot și toarnă apă, umplu și golesc recipiente modalitati diferite.

Abilitățile motorii grosiere sunt dezvoltate pe măsură ce copiii sunt încurajați să transporte și să toarne oale și găleți cu apă mai mari și mai grele. Oportunitatea de a folosi o piscină sau de a merge la înot este o modalitate fantastică de a dezvolta rezistența si coordonarea în timp ce copiii dau din picioare in apa, se stropesc și își mișcă brațele prin apă. 

  1. Dezvoltă abilități sociale 

Jocul cu apă oferă numeroase oportunități copiilor de a își dezvolta abilități sociale atunci când se află în preajma altui copil sau chiar într-un grup. Este o modalitate foarte bună pentru copii de a învăța să împărtășească și să evolueze în timp ce își împart obiectele și interacționeaza prin joc.

  1. Construirea limbajului și comunicarea 

Pe lângă dezvoltarea unui vocabular nou, copiii pot practica abilități de comunicare și limbaj în timp ce se joacă cu apa.  Chiar și atunci când se joacă singuri, copiii mici vor povesti adesea situația jocului cu voce tare, practicând înșiruirea cuvintelor și construind structura propoziției. 

  1. Jocul cu apă poate stimula creativitatea și imaginația

Gândiți-vă la schimbarea regulată a obiectelor de joacă atunci când merge în apă pentru a stimula creativitatea copiilor în moduri noi. Câteva modalități ușoare de a schimba instantaneu jocul cu apa este să adăugați culoare cu vopsea alimentară sau baloane de săpun. De asemenea, variați în mod regulat dimensiunea materialelor de turnare și oferiți o varietate de jucarii potrivite jocului in apă. 

  1. Jocul cu apă promovează dezvoltarea cognitivă

Jocul cu apă oferă copiilor numeroase oportunități de a rezolva probleme, a pune întrebări, a explora și a experimenta.Este posibil să învețe termeni matematici precum „mai mult” sau „mai puțin” prin măsurarea apei în diverse recipiente. 

  • Jocul cu apă poate avea atât de multe forme diferite, iar fiecare activitate nouă pe bază de apă oferă potențialul de a dezvolta și de a consolida învățarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *