Clinica Împreună - Centru de terapie

Care este diferența dintre sindromul Asperger și autism?

Sindromul Asperger și tulburarea de spectru autist sunt condiții de dezvoltare.  Văzute istoric ca fiind diferite, cele două au fost fuzionate în 2013. 

Sindromul Asperger și tulburarea de spectru autist pot afecta atât comportamentul, interacțiunile sociale cât și relațiile unei persoane. 

Sindromul Asperger se încadrează acum în diagnosticul mai larg de tulburare de spectru autist. 

Asociația Americană de Psihiatrie publică un manual pe care practicienii îl folosesc pentru a diagnostica condițiile de sănătate mintală.  Cea mai recentă ediție a Manualului de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM) încorporează Sindrom Asperger în diagnosticul tulburării de spectru autist.  Înainte de această modificare, un profesionist din domeniul sănătății mintale a căutat criterii specifice atunci când a diagnosticat SA. 

Tulburările de spectru autist sunt un grup de condiții de neurodezvoltare care pot duce la provocări de interacțiuni sociale, comunicare și comportament. 

Severitatea și caracteristicile condițiilor care intră sub umbrela TSA pot varia.  Există un spectru larg – experiența unei persoane poate fi foarte diferită de cea a alteia.

Unele caracteristici ale TSA includ:

~ dificultăți în conversațiile de zi cu zi

~ dificultăți în împărtășire emoțiilor sau a intereselor 

~ dificultăți în înțelegerea indiciilor sociale

~ dificultăți în înțelegerea expresiilor faciale sau a emoțiilor altor persoane

~ abilități de vorbire sau de limbaj întârziate

~ probleme în dezvoltarea sau înțelegerea relațiilor

~ efectuarea de acțiuni repetitive, cum ar fi agitarea mâinilor, interesul crescut pentru anumite subiecte, 

~ nevoia semnificativă de structură și ordine

Despre Sindromul Asperger

Sindromul Asperger a fost introdus pentru prima dată în DSM în 1994. La acea vreme, era un diagnostic separat de TSA.  Multe persoane cu Sindromul Asperger nu au avut dificultăți în ceea ce privește limbajul sau abilitățile cognitive, dar de obicei au avut probleme cu abilitățile sociale și de comunicare. 

Aucerea Sindromului Asperger sub umbrela TSA, în 2013, a fost întâmpinată cu unele critici.  Acest lucru se referea parțial la faptul că persoanele cu Sindromul Asperger tind să aibă caracteristici mai puțin explicite ale TSA. 

O revizuire din 2021 arată că unele persoane cu un diagnostic anterior de Sindrom Asperger pot să nu îndeplinească criteriile pentru TSA. 

Criterii de diagnostic pentru Sindromul Asperger 

O persoană cu caracteristicile Sindromului Asperger poate primi acum un diagnostic de TSA, deoarece starea se încadrează acum în clasificarea mai largă a TSA.  Înainte de 2013, criteriile de diagnostic pentru Asperger în DSM includeau: 

~ afectarea severă a interacțiunii sociale

~ tipare repetitive de comportament

~ interes intens sau pasional pentru anumite subiecte

Criteriile au menționat, de asemenea, că o persoană cu Asperger are inteligență „neurotipică” și dezvoltare a limbajului, ceea ce înseamnă că acestea sunt similare cu cele ale unei persoane fără o afecțiune de dezvoltare.

Diferențele dintre Sindromul Asperger și TSA

Sindromul Asperger și TSA nu mai sunt considerate condiții diferite.  „TSA” este numele unui grup de condiții, iar Asperger este unul dintre acestea.  

Mulți oameni care au fost diagnosticați cu Sindromul Asperger consideră că acest diagnostic face parte din identitatea lor.  Poate exista o ipoteză nedreaptă că TSA este un handicap semnificativ, iar o persoană care se identifică ca având Sindromul Asperger poate dori să evite etichetare cu TSA din cauza stigmatizării asociate. 

Criteriile de diagnostic au recunoscut că persoanele cu Asperger au o dezvoltarea a limbajului și a inteligenței unui neurotipic.  O persoană autistă poate avea, de asemenea, inteligență neurotipică sau poate întâmpina întârzieri intelectuale ușoare sau semnificative. 

O persoană cu Sindromul Asperger poate necesita mai puțin sprijin decât o persoană cu autism, în funcție de caracteristicile stării sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *