Clinica Împreună - Centru de terapie

Care sunt cauzele și factorii de risc pentru Sindromul Asperger?

La fel ca în majoritatea tulburărilor din spectrul autist, cercetătorii nu au identificat o cauză specifică a Sindromului Asperger, dar au unele teorii. Genele, modificările creierului și mediul probabil joacă un rol în această tulburare. În plus, anumiți factori de risc pot crește șansele de a dezvolta Asperger.

Care sunt cauzele posibile ale sindromului Asperger?

Multe studii au analizat posibilele cauze ale tulburărilor din spectrul autist, precum cele ale Sindromului Asperger. 

Genele

Genele par să afecteze șansele unei persoane de a dezvolta Asperger. Deși nu s-a găsit nicio genă specifică care să provoace Asperger, tulburarea pare să apară în familii. 

De exemplu, frații mai mici ai unui copil cu Asperger au un risc mai mare de a dezvolta sindromul decât alți copii. Studiile efectuate pe gemeni identici au arătat că, dacă un geamăn are o tulburare a spectrului autist, celălalt este probabil afectat între 36 și 95% din timp.

În plus, anumite afecțiuni genetice, cum ar fi sindromul X fragil și sindromul Rett, sunt legate de dezvoltarea Asperger. Sindromul X fragil este cea mai frecvent cunoscută tulburare cu o singură genă și reprezintă aproximativ 2 până la 3% din toate tulburările din spectrul autismului. 

Mutațiile genetice spontane sau modificările genetice care se întâmplă din motive necunoscute pot influența, de asemenea, riscul unui copil de a dezvolta Asperger. 

Oamenii de știință continuă să studieze modul în care genele sunt legate de Sindromul Asperger. Ei speră să ofere mai multe răspunsuri pentru a explica mai bine această conexiune complexă.

Modificări ale creierului

Încep devreme în viață. Dacă sunteți mama sau tatăl unui copil care îl are, este posibil să observați că nu pot face contact vizual. De asemenea, s-ar putea să descoperiți că piticul dumneavoastră pare incomod în situații sociale și nu știe ce să spună sau cum să răspundă atunci când cineva le vorbește.

S-ar putea să nu poată să citească indiciile sociale care sunt evidente pentru alte persoane, cum ar fi limbajul corpului sau expresiile de pe chipurile oamenilor. De exemplu, este posibil să nu-și dea seama că atunci când cineva își încrucișează brațele și se încruntă, este supărat.

Un alt semn este că copilul tău poate arăta puține emoții. Este posibil să nu zâmbească atunci când sunt fericiți sau să nu râdă la glume. Sau pot vorbi într-un fel plat, robotizat.

Dacă copilul dumneavoastră are această afecțiune, poate să vorbească cu multă intensitate pe un singur subiect, cum ar fi stânci sau statistici de fotbal. Și s-ar putea să se repete mult, mai ales pe un subiect de care sunt interesați. De asemenea, ar putea face aceleași mișcări în mod repetitiv.

De asemenea, le poate displace schimbarea. De exemplu, doresc să mănânce aceeași mâncare la micul dejun în fiecare zi sau pot avea probleme de tranziție dintr-o cameră în alta.

 

Ce cauzează sindromul Asperger?

Modificările creierului sunt responsabile de multe dintre simptomele Sindromului Asperger (SA). Cu toate acestea, medicii nu au putut determina cu exactitate ce cauzează aceste modificări.

Factorii genetici și expunerea la toxine din mediul înconjurător, cum ar fi substanțele chimice sau virușii, au fost identificați ca potențiali contribuabili la dezvoltarea tulburării. Băieții sunt mai predispuși să dezvolte SA decât fetele.

Cum este diagnosticat sindromul Asperger?

Nu există un singur test care să vă poată spune dacă copilul dumneavoastră are SA. În multe cazuri, părinții raportează întârzieri sau dificultăți de dezvoltare sau de comportament. Dacă copilul dvs. este la școală, profesorul său poate observa probleme de dezvoltare. Aceste probleme trebuie raportate medicului dumneavoastră.

Evaluarea copilului vizează diverse arii, cum ar fi:

-dezvoltarea limbajului

-interacțiune socială

-expresii faciale 

-comportamentul față de schimbare

-coordonarea motorie și abilitățile motorii

Deoarece nu există teste specifice pentru diagnosticarea SA, mulți pacienți au fost diagnosticați greșit cu alte probleme de sănătate, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil ca și copilul dumneavoastră să fie evaluat din nou pentru a stabili diagnosticul corect.

Nu există nici un remediu pentru AS. Cu toate acestea, mulți copii cu tulburare cresc pentru a duce o viață sănătoasă și productivă cu tratament și intervenție timpurie. Deși mulți încă se luptă cu interacțiunile sociale, majoritatea adulților cu SA sunt capabili să trăiască independent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *