Clinica Împreună - Centru de terapie

CAUZELE AUTISMULUI

Informațiile de mai jos nu sunt menite să diagnosticheze sau să trateze. Nu ar trebui să ia locul consultării cu un profesionist calificat.

O întrebare obișnuită după un diagnostic de autism este ”Care este cauza autismului?”

Știm că nu există o singură cauză care provoacă autismul. Cercetările sugerează că autismul se dezvoltă dintr-o combinație de influențe genetice și nongenetice sau de mediu.

Aceste influențe par să crească riscul ca un copil să dezvolte autism. Cu toate acestea, este important să rețineți că riscul crescut nu este același cu cauza. De exemplu, unele modificări ale genelor asociate cu autismul pot fi găsite și la persoanele care nu au această tulburare. 

Factorii genetici de risc ai autismului

Cercetările ne spun că modificările anumitor gene cresc riscul ca un copil să dezvolte autism. Dacă un părinte poartă una sau mai multe dintre aceste modificări genetice, acestea pot fi transmise copilului (chiar dacă părintele nu are autism). Mai multe gene diferite par a fi implicate în tulburarea spectrului autist. Pentru unii copii, tulburarea spectrului autist poate fi asociată cu o tulburare genetică, cum ar fi sindromul Rett sau sindromul X fragil. Pentru alți copii, modificările genetice (mutații) pot crește riscul tulburării spectrului autist. Alte gene pot afecta dezvoltarea creierului sau modul în care celulele creierului comunică sau pot determina severitatea simptomelor. Unele mutații genetice par a fi moștenite, în timp ce altele apar spontan.

Factorii de mediu de risc ai autismului

Cercetările arată, de asemenea, că anumite influențe asupra mediului pot crește sau reduce și mai mult riscul de autism la persoanele care sunt predispuse genetic la tulburare. Cercetătorii explorează în prezent dacă factori precum infecții virale, medicamente sau complicații în timpul sarcinii sau poluanții atmosferici joacă un rol în declanșarea tulburării spectrului autist.

Tulburarea spectrului autist nu are o singură cauză cunoscută. Având în vedere complexitatea tulburării și faptul că simptomele și severitatea variază, există probabil multe cauze. Atât genetica, cât și mediul pot juca un rol.

Tulburarea din spectrul autist afectează copiii de toate rasele și naționalitățile, dar anumiți factori cresc riscul. Acestea pot include:

 

Sexul copilului. Băieții au de patru ori mai multe șanse de a dezvolta tulburări din spectrul autist decât fetele.

Istorie în familie. Familiile care au un copil cu tulburare de spectru autist au un risc crescut de a avea un alt copil cu această tulburare. De asemenea, nu este neobișnuit ca părinții sau rudele unui copil cu tulburare de spectru autist să aibă ei înșiși probleme minore cu abilitățile sociale sau de comunicare, sau să se angajeze în anumite comportamente tipice ale tulburării.

Alte tulburări. Copiii cu anumite afecțiuni medicale au un risc mai mare decât cei fără tulburarea de spectru autist sau simptome asemănătoare autismului. Exemplele includ sindromul X fragil, o tulburare moștenită care provoacă probleme intelectuale; scleroza tuberoasă, o afecțiune în care se dezvoltă tumori benigne în creier; și sindromul Rett, o afecțiune genetică care apare aproape exclusiv la fete, care determină încetinirea creșterii capului, dizabilități intelectuale și pierderea utilizării intenționate a mâinilor.

Copii născuți extrem de prematur. Bebelușii născuți înainte de 26 de săptămâni de gestație pot avea un risc mai mare de a avea tulburarea de spectru autist.

Vârstele părinților. Poate exista o legătură între copiii născuți de părinți mai în vârstă și tulburarea spectrului autist, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili această legătură.

Prevenirea

Nu există nicio modalitate de a preveni tulburarea de spectru autist, dar există opțiuni de tratament. Diagnosticul și intervenția timpurie sunt cele mai utile și pot îmbunătăți comportamentul, abilitățile și dezvoltarea limbajului. Cu toate acestea, intervenția este utilă la orice vârstă deoarece copiii pot învăța să fie cât mai funcționali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *