Anxietatea este o reală problemă pentru multe persoane cu autism, în special în situații sociale sau când se confruntă cu schimbări. Îi poate afecta psihologic și fizic și poate avea un impact asupra calității vieții lor, precum și a familiei.
Este foarte important ca persoanele cu autism să învețe să recunoască factorii declanșatori și să găsească mecanisme de a face față situației respective, pentru a-și reduce anxietatea. Totuși, multe persoane autiste au dificultate în a-și recunoaște și regla emoțiile.
Când totul devine prea mult pentru persoana autistă, aceasta poate face o criza sau se poate închide în sine. Sunt experiențe foarte intense și epuizante. De exemplu, când se simte copleșit de o anumită situație, își poate pierde temporar controlul asupra comportamentului. Aceasta pierdere a controlului poate fi verbală (strigă, țipă, plânge) sau fizică (lovește, aruncă, mușcă). La copii, este adesea confundată cu tantrum și atât copilul, cât și părinții primesc adesea comentarii dureroase și priviri pline de judecată de la persoane din public mai puțin înțelegătoare.
Deși mulți copii cu autism au o inteligență normală, alții pot avea un deficit intelectual ușor sau chiar semnificativ. De asemenea, prezintă un risc mai mare pentru alte afecțiuni medicale, cum ar fi tulburări de somn, epilepsie, ADHD (tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate) și boli mentale (anxietate, depresie).
Pe măsură ce se maturizează, unii copii cu tulburare de spectru autist devin mai implicați în relația cu alte persoane și prezintă mai puține tulburări de comportament. În cele din urmă, cei care au manifestări mai puțin severe pot duce o viață normală sau aproape normală. Cu toate astea, alții continuă să aibă dificultăți în ceea ce privește limbajul sau abilitățile sociale, iar anii adolescenței pot crea în plus probleme comportamentale și emoționale grave.
Lasă un răspuns