Clinica Împreună - Centru de terapie

Creșterea unui copil cu sindrom Down

Când copilul dumneavoastră are sindromul Down, unul dintre cele mai utile lucruri pe care le puteți face este să învățați cât mai multe despre el. Pe parcurs, poți vorbi cu alți părinți ai căror copii au sindromul Down, astfel încât să poți afla sfaturi și să afli la ce să te aștepți. Și, pe măsură ce copilul dumneavoastră crește, puteți lucra cu medici, terapeuți, profesori și alți specialiști.

Dincolo de aceste sarcini de ansamblu, vă poate ajuta, de asemenea, să știți ce puteți face zi de zi. Nu numai pentru a-ți întreține copilul, ci și pentru a avea grijă de tine.

Cum să îți oferi sprijin

Fiecare familie are bucuriile, stresul și provocările sale, dar când ai un copil cu sindrom Down, lucrurile arată puțin diferit. Pe lângă activitățile de zi cu zi, de obicei aveți multe vizite suplimentare cu medici și terapeuți. Acest lucru face și mai important să accepți ajutor atunci când este oferit și să fii atent la propriile nevoi. Iată câteva idei:

Construiți un sistem de asistență. Invitați-vă prietenii și familia să participe la îngrijire. Vă pot lăsa să aveți puțin timp pentru a merge, să citiți o carte sau să vă distrați pentru o vreme. O pauză, chiar și mică, te poate ajuta să fii un părinte și un partener mai bun.

Vorbește despre provocările tale. Oamenii vor să ajute, dar nu știu întotdeauna cum. Un simplu „Este greu să ai o masă sănătoasă pe masă cu tot acest program încărcat”, deschide o ușă și le oferă idei despre ceea ce pot face.

 

Păstrați o listă de lucruri de care aveți nevoie. Și nu vă fie teamă să o folosiți. Data viitoare când cineva va spune „Doar anunțați-mă cum vă pot ajuta”, veți știi de ce aveți nevoie.

Găsește timp pentru prieteni. Chiar dacă este doar un mic moment după ce copiii se culcă, prietenii te pot ajuta să râzi și să te reîncarci după o săptămână lungă.

Nu pune presiune pe tine. Toată lumea are nevoie de o pauză. Puteți să vă gândiți, de asemenea, să vedeți un psihoterapeut. Vă poate ajuta să vă rezolvați sentimentele și să găsiți instrumente pentru a face față stresului cotidian.

Ai grijă de sănătatea ta. Faceți mișcare și mâncați bine, chiar și atunci când . Încercați să faceți un plan și respectați-l cât de bine puteți.

Sfaturi zilnice

La fel ca majoritatea copiilor, copiii cu sindrom Down tind să se descurce bine cu rutina. De asemenea, ei răspund mai bine la sprijinul pozitiv decât disciplinei. Rețineți ambele lucruri în timp ce încercați următoarele sfaturi.

Oferă copilului o activitate diversă:

Oferă-i copilului tău treburi prin casă. Pur și simplu împărțiți-le în pași mici și aveți răbdare.

Puneți-vă copilul să se joace cu alți copii care au și nu au sindrom Down.

Păstrați-vă așteptările ridicate pe măsură ce copilul dumneavoastră încearcă și învață lucruri noi.

Faceți-vă timp să vă jucați, să citiți, să vă distrați și să ieșiți împreună.

Sprijiniți-vă copilul să își îndeplinească singuri sarcinile de zi cu zi.

 

Pentru sarcini de zi cu zi:

Creați o rutină zilnică și respectați-o cât de bine puteți. De exemplu, dimineața ar putea însemna „să te ridici / să mănânci micul dejun / să te speli pe dinți / să te îmbraci”.

Ajutați-vă copilul să treacă de la o activitate la alta cu semnale foarte clare. Pentru copiii mai mici, suportul vizual (o poză) sau auditiv (un cântec) sunt foarte importante.

Folosiți imagini pentru a face un program zilnic pe care copilul dvs. îl poate vedea.

 

Pentru a-ți ajuta copilul la școală, ați putea:

Evita să spuneți „E greșit” pentru a corecta greșelile. În schimb, spuneți „Încercați din nou”. Oferiți ajutor dacă este necesar.

Pe măsură ce lucrați cu medici, terapeuți și profesori, concentrați-vă mai degrabă pe nevoile copilului dumneavoastră decât pe afecțiune.

Uită-te la ce învață copilul tău la școală și vezi dacă poți lucra acele lecții și de acasă.

Când vorbești cu copilul tău, păstrează un limbaj simplu – cu cât sunt mai puțini pași, cu atât mai bine. 

Solicitați copilului dvs. să vă repete instrucțiunile, astfel încât să știți că ați fost înțeles. Numiți și vorbiți despre lucrurile despre care copilul dumneavoastră pare să fie entuziasmat.

Dă-i copilului tău un anumit control

Este important ca toți copiii să simtă că au un anumit control asupra vieții lor, mai ales pentru copiii cu sindrom Down și este o modalitate de a-i ajuta să ducă o viață împlinită. De exemplu, puteți să:

Lăsați copilul să facă alegeri atunci când are sens. Acest lucru poate fie foarte simplu, ca de exemplu să îi lăsați să aleagă ce haine să poarte.

Permiteți-le să își asume riscuri rezonabile. Aceasta este o provocare cu care se confruntă fiecare părinte. Trebuie să-ți protejezi copiii, dar și să-i lași să vadă cu ce se pot descurca.

Sprijiniți-i în rezolvarea problemelor, cum ar fi cum să rezolvați o problemă cu prietenii sau să abordați o problemă la școală. Nu trebuie să le remediați, dar ajutați-i să o facă singuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *