Clinica Împreună - Centru de terapie

Cum îmbunătățiți comunicarea copilul dvs. TSA

Dacă copilul dumneavoastră are autism, este posibil ca acesta să aibă probleme de comunicare.   

Părinții inițial învață să comunice într-un mod în care are sens pentru copil, în loc să condiționeze copilul să încerce să comunice la fel ca ceilalți copii. Copiii cu TSA pot fi încurajați să își folosească propriul stil de comunicare alături de familie, prieteni și colegii de clasă.  Iată câteva strategii. 

Indicii vizuale: cărțile ilustrate pentru indicii vizuale sunt utile pentru mulți copii cu TSA.  „Dacă copilul nu este verbal, cuvintele unice și indicii vizuale sunt cele mai bune metode de comunicare care ar putea fi utilizate”, explică Ivers. 

Cercetările arată că indiciile vizuale pot spori limbajul și abilitățile de conversație. 

Pentru copiii cu TSA indiciile vizuale pot fi folosite pentru cuvinte individuale, pentru a crea rutine pas cu pas și pentru a comunica cu colegii. 

Gesturi: atunci când cuvintele nu vin cu ușurință, gesturile pot ajuta.  Copiii cu TSA ar putea dezvolta propria serie de gesturi pentru a comunica.  Dacă acesta este cazul, cel mai bine este să le înveți limbajul și să le urmezi exemplul.  Părinții pot dezvolta și gesturi pentru comunicarea reciprocă. 

În timp ce comunicarea nonverbală se poate simți frustrantă pentru un părinte obișnuit cu comunicarea verbală reciprocă, este important să ne concentrăm din nou către înțelegerea cu copilul pentru că gesturile vin în mod natural la copil. 

Majoritatea persoanelor cu autism au abilități vizuale mai bune decât procesarea auditivă, explică Ivers, astfel încât părinții pot folosi gesturi asociate cu limbajul vorbit pentru a-și ajuta copilul să proceseze mai bine limbajul. 

Etichete scrise: cunoașterea cuvintelor și rostirea cuvintelor sunt două lucruri separate.  Având în vedere că copiii cu TSA tind să aibă abilități de procesare vizuală mai bune, folosirea etichetelor scrise din casă îi poate ajuta să își dezvolte limbajul mult mai bine. 

Joaca: Toți copiii cu sunt diferiți, unii evită jocul cu alte persoane, însă acest tip de joc, chiar și în tăcere, poate contribui la dezvoltarea abilităților de comunicare.  Folosiți umorul pentru a ușura interacțiunea și atingeți interesele copilului dvs. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *