- Oamenii au 6 emotii de baza – fericire, surprindere, suparare, furie, frica si dezgust. De asemenea, experimentam sentimente mult mai complexe precum jenă, rușine, mândrie, vinovăție, invidie, bucurie, încredere, interes, dispreț și anticipare.
- Copiilor cu autism le este deseori greu sa:
▪︎recunoasca emoțiile, expresiile faciale și alte indicii emoționale, cum ar fi tonul vocii și limbajul corpului;
▪︎isi arate si gestioneze propriile emoții;
▪︎înțeleagă și să răspundă la emoțiile altor persoane – ar putea parea ca dau dovada de lipsa de empatie fata de cei din jur.
- Copiii autiști își pot construi abilitățile în recunoașterea și gestionarea emoțiilor lor. Puteți folosi interacțiunile de zi cu zi pentru a vă ajuta copilul să învețe despre emoții și să-și îmbunătățească capacitatea de a exprima și de a răspunde la emoții.
- Iata cateva idei:
▪︎Etichetați emoțiile în contexte naturale: atunci când citiți o carte, vizionați un videoclip sau vizitați prietenii cu copilul dvs., puteți indica emoțiile. De exemplu, ai putea spune: „Uite – Sara zâmbește. Ea e fericită’.
▪︎Fii receptiv: răspunde la emoțiile copilului tău spunând, de exemplu, „Zâmbești, se pare ca esti fericit”. De asemenea, puteți reda propriile răspunsuri emoționale – de exemplu, „Sunt atât de încântat! Bate palma!”.
▪︎Atrageți atenția copilului: dacă vorbiți cu copilul și nu primiți niciun răspuns, vorbiți din nou. S-ar putea să trebuiască să faceți acest lucru într-un mod exagerat pentru a atrage atenția copilului dvs. – de exemplu, folosind un ton vioi și multa expresivitate.
Lasă un răspuns