Clinica Împreună - Centru de terapie

Dezvoltarea emotionala la copilul cu autism

  • Oamenii au 6 emotii de baza – fericire, surprindere, suparare, furie, frica si dezgust. De asemenea, experimentam sentimente mult mai complexe precum jenă, rușine, mândrie, vinovăție, invidie, bucurie, încredere, interes, dispreț și anticipare. 
  • Copiilor cu autism le este deseori greu sa:

▪︎recunoasca emoțiile, expresiile faciale și alte indicii emoționale, cum ar fi tonul vocii și limbajul corpului;

▪︎isi arate si gestioneze propriile emoții;

▪︎înțeleagă și să răspundă la emoțiile altor persoane – ar putea parea ca dau dovada de lipsa de empatie fata de cei din jur. 

  • Copiii autiști își pot construi abilitățile în recunoașterea și gestionarea emoțiilor lor. Puteți folosi interacțiunile de zi cu zi pentru a vă ajuta copilul să învețe despre emoții și să-și îmbunătățească capacitatea de a exprima și de a răspunde la emoții. 

 

  • Iata cateva idei: 

▪︎Etichetați emoțiile în contexte naturale: atunci când citiți o carte, vizionați un videoclip sau vizitați prietenii cu copilul dvs., puteți indica emoțiile. De exemplu, ai putea spune: „Uite – Sara zâmbește. Ea e fericită’. 

▪︎Fii receptiv: răspunde la emoțiile copilului tău spunând, de exemplu, „Zâmbești, se pare ca esti fericit”. De asemenea, puteți reda propriile răspunsuri emoționale – de exemplu, „Sunt atât de încântat! Bate palma!”. 

▪︎Atrageți atenția copilului: dacă vorbiți cu copilul și nu primiți niciun răspuns, vorbiți din nou. S-ar putea să trebuiască să faceți acest lucru într-un mod exagerat pentru a atrage atenția copilului dvs. – de exemplu, folosind un ton vioi și multa expresivitate. 

Nutritia si Autismul

  • •Multe persoane cu autism au aversiuni și sensibilități alimentare. Mulți au, de asemenea, probleme comportamentale care fac timpul mesei deosebit de dificil.•Cercetatorii au descoperit că copiii cu TSA au de cinci ori mai multe șanse să aibă provocări în timpul mesei, cum ar fi tantrumuri, selectivitate extremă a alimentelor și ritualuri in timpul mesei.•De asemenea, au descoperit că alimentația inadecvată este mai frecventă la copiii cu autism decât la cei neafectați de tulburare. În special, au descoperit un aport global scăzut de calciu și proteine. Calciul este crucial pentru construirea oaselor puternice. Proteinele adecvate sunt importante pentru creștere, dezvoltare mentală și sănătate.•Cercetătorii menționează că problemele cronice de alimentație cresc riscul unui copil pentru dificultăți sociale și realizări academice slabe. Acest lucru poate crește, de asemenea, riscul de boli legate de dietă, cum ar fi obezitatea și bolile cardiovasculare în adolescență și la maturitate.•De asemenea, persoanele cu TSA pot manifesta comportamente repetitive sau au interese restrânse. Aceste tipuri de comportamente pot afecta obiceiurile alimentare și alegerile alimentare, ceea ce poate duce la următoarele probleme de sănătate:▪︎Selecția limitată sau antipatia puternică fata de unele alimente. O persoană cu autism poate fi sensibilă la gustul, mirosul, culoarea și textura alimentelor. Acestia pot limita sau evita total unele alimente și chiar grupuri de alimente. Antipatiile pot include alimente cu aromă puternica, fructele și legumele sau anumite texturi, cum ar fi alimente alunecoase sau moi.

    ▪︎Nu mănâncă suficientă mâncare. Copiii cu autism pot avea dificultăți de concentrare pe o sarcină pentru o perioadă lungă de timp. Poate fi greu pentru un copil să se așeze și să mănânce o masă de la început până la sfârșit.

    ▪︎Constipație. Această problemă poate fi cauzată de alegerile alimentare limitate ale unui copil, de nivelurile scăzute de activitate fizică sau de medicamente. De obicei, poate fi remediat prin creșterea treptată a surselor de fibre dietetice, cum ar fi cereale din tărâțe și fructe și legume, împreună cu o mulțime de lichide și activitate fizică regulată.

    ▪︎Interacțiuni medicamentoase. Unele medicamente utilizate pot reduce pofta de mâncare. Acest lucru poate reduce cantitatea de alimente pe care o consumă un copil, ceea ce poate afecta creșterea. Alte medicamente pot crește pofta de mâncare sau pot afecta absorbția anumitor vitamine și minerale. Dacă copilul dumneavoastră ia medicamente, întrebați medicul despre posibilele efecte secundare.

Tulburarile de somn la copiii cu TSA

  • Persoanele cu autism pot avea deseori probleme cu somnul. Există o serie de motive pentru acest lucru, inclusiv dificultăți de relaxare. 
  • Problemele cu somnul pot fi o problemă atât pentru adulții cu autism, cât și pentru copii. Poate fi, de asemenea, perturbator pentru părinții copiilor autiști care pot avea propriul somn afectat. 
  • Stabilirea unei igiene bune a somnului prin abordarea următoarelor domenii este un prim pas bun: 

▪︎Mediul de somn: dormitorul trebuie să fie întunecat, liniștit și răcoros.  Deoarece copiii cu TSA ar putea fi deosebit de sensibili la zgomote și / sau au probleme senzoriale, mediul ar trebui adaptat pentru a vă asigura că copilul dumneavoastră este cât se poate de confortabil. 

▪︎Rutină la culcare: rutina trebuie să fie previzibilă, relativ scurtă (20-30 de minute) și să includă activități relaxante, cum ar fi citirea sau ascultarea muzicii liniștite.  Evitați utilizarea electronicelor aproape de culcare, cum ar fi TV, computer, jocuri video etc., care pot fi stimulante, ceea ce face dificilă adormirea copilului dumneavoastră. 

▪︎Programul somn / trezire: programul ar trebui să fie regulat, fără a avea prea multe diferențe între programul săptămânii și cel din weekend. 

▪︎Învățați-l pe copil să adoarmă singur: este important ca copilul dvs. să învețe abilitatea de a adormi fără ca un părinte să fie prezent.

▪︎Exerciții fizice: exercițiile fizice din timpul zilei pot facilita somnul, iar copiii care fac mișcare tind să aibă un somn mai profund. Evitați să-i permiteți copilului să facă mișcare prea aproape de culcare, deoarece poate îngreuna adormirea acestuia. Evitați cofeina deosebit de aproape de culcare, care poate fi o alertă, ceea ce face dificilă adormirea copilului dumneavoastră. Cofeina nu se găsește doar in cafea, ci și în ceai, ciocolată și unele băuturi răcoritoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *