Întârzierile în limbaj se diagnostichează de către medicul de psihiatrie pediatrică. Acesta va evalua copilul, dezvoltarea sa fizică, mentală și mediul familial, educațional din care face parte. Primele investigații vor fi întotdeauna cele care țin de dezvoltarea fizică, a aparatului auditiv și fonoarticulator, pentru a exclude pierderea de auz, problemele de mișcare ale gurii și limbii. Dacă există modificări la examenul clinic, se pot recomanda consultații suplimentare, de exemplu de ORL, neurologie pediatrică, genetică medicală.
Se evaluează dezvoltarea globală a copilului, pentru a vedea dacă întârzierea de limbaj face parte dintr-o întârziere globală a achizițiilor conform vârstei, sau este singurul domeniu afectat. Când se suspectează o întârziere globală, se poate solicita și testarea psihologică pentru stabilirea unui coeficient intelectual sau developmental. Evaluarea logopedică este un pas important pentru stabilirea deficitelor punctuale, mai ales atunci când copilul este mai mare.
Comunicarea se evaluează apoi ca un întreg, vizând atât latura receptivă (ce înțelege copilul), cât și cea expresivă (cum comunică, verbal și non-verbal). Se evaluează orice comportamente neobișnuite – de exemplu, mișcări repetitive, lipsa de interes pentru cei din jur, jocul izolat și repetitiv.
Dacă toate investigațiile sunt normale, se încadrează întârzierea de limbaj în unul dintre cele două subtipuri:
- Întârziere a limbajului expresiv – în care abilitatea de a se exprima verbal este sub nivelul intelectual, dar înțelegerea este normală;
- Întârziere a limbajului receptiv – în care înțelegerea limbajului este sub nivelul intelectual și de obicei, și limbajul expresiv este afectat.
Lasă un răspuns