Încercarea integrării sociale a copiilor cu autism se face, în general, după o anumită perioadă de terapie variind de la copil la copil. Factorii de succes în terapie constau în: vârsta la care cel mic a început terapia, potențialul copilului, implicarea părinților, profesionalismul și implicarea echipei de terapeuți. În terapie copilul a fost expus și a învățat abilitățile de socializare, de limbaj astfel încât în momentul în care este integrat într-un grup sau într-o instituție să fie pregătit pentru cerințele de ordin social. În cazul în care se încearcă integrarea copilului, acesta trebuie să învețe să fie atent la profesor, să aștepte frumos pe scaun, să urmărească și să îndeplinească instrucțiile venite din partea educatorului, să asculte, să răspundă celorlalți, să se joace în grup, să-și dezvolte abilitățile sociale și de comunicare.
Grupul de socializare poate fi văzut ca un pas intermediar între terapia individuală și integrarea în grădinițe sau școli. Cu toate acestea, includerea copiilor cu TSA în grupuri sociale poate fi dificilă din cauza problemelor senzoriale, dificultățile de a urma indicațiile unui adult, limbajul deficitar, atât comunicarea verbală cât și cea nonverbală prezintă probleme, deficitul de atenție, preferința pentru rutine și ritualuri, izbucnirea crizelor de tantrum în cazul în care nu este respectată rutina sau nu este o activitate plăcută pentru copil.
Cu toate acestea, copilul poate fi învățat prin intermediul terapiei anumite comportamente semnificative social precum comunicarea, deprinderile sociale, academice, scrisul, cititul, deprinderi adaptative precum cele care țin de motricitate fină și grosieră, îmbrăcatul, mâncatul, folosirea toaletei, contribuția la treburile casei, autoîngrijirea, deprinderi ludice, deprinderile de viață independentă. Pentru a fi învățate toate cele enumerate anterior se pot stabili niște obiective în grupul de socializare precum urmează:
- Mai întâi sunt alese deprinderile sociale cele mai relevante pentru copil în funcție de vârsta, nevoia și abilitățile funcționale ale copilului;
- Scopul unui grup de socializare constă în învățarea unor activități de grup precum jocul social
- Acceptarea unei alte persoane în jocul copilului
- Cel mic învață să își aștepte rândul
- Expunerea la situații de generalizare în comunicare și interacțiune socială
- Varierea activităților (muzică, dans, dans, experimente științifice, gătit, jocuri mnezice etc.).
În integrarea socială este important să se țină seama de acceptarea celorlalți și deschiderea lor spre a ajuta copilul cu autism să se adapteze. Nevoile și abilitățile, nivelul de dezvoltare diferă de la un copil la altul. Din acest motiv o evaluare riguroasă este necesară înainte de a lua decizia de a-l integra pe cel mic. Fiind o muncă de echipă, educatorul, învățătorul, profesorul trebuie să fie implicați și informați în abordarea copilului cu TSA. Aceștia pot avea diverse reacții de la compasiune până la respingere și pot alimenta fără să-și dea seama comportamentele nedorite neștiind să le abordeze adecvat. Desigur, este de preferat ca în faza inițială, copilul să fie însoțit, să fie ajutat în procesul de adaptare pentru ca apoi să devină independent în activitățile sale.
Lasă un răspuns