Clinica Împreună - Centru de terapie

Nutritia si Autismul

•Multe persoane cu autism au aversiuni și sensibilități alimentare. Mulți au, de asemenea, probleme comportamentale care fac timpul mesei deosebit de dificil.

•Cercetatorii au descoperit că copiii cu TSA au de cinci ori mai multe șanse să aibă provocări în timpul mesei, cum ar fi tantrumuri, selectivitate extremă a alimentelor și ritualuri in timpul mesei.

•De asemenea, au descoperit că alimentația inadecvată este mai frecventă la copiii cu autism decât la cei neafectați de tulburare. În special, au descoperit un aport global scăzut de calciu și proteine. Calciul este crucial pentru construirea oaselor puternice. Proteinele adecvate sunt importante pentru creștere, dezvoltare mentală și sănătate.

•Cercetătorii menționează că problemele cronice de alimentație cresc riscul unui copil pentru dificultăți sociale și realizări academice slabe. Acest lucru poate crește, de asemenea, riscul de boli legate de dietă, cum ar fi obezitatea și bolile cardiovasculare în adolescență și la maturitate.

•De asemenea, persoanele cu TSA pot manifesta comportamente repetitive sau au interese restrânse. Aceste tipuri de comportamente pot afecta obiceiurile alimentare și alegerile alimentare, ceea ce poate duce la următoarele probleme de sănătate:

▪︎Selecția limitată sau antipatia puternică fata de unele alimente. O persoană cu autism poate fi sensibilă la gustul, mirosul, culoarea și textura alimentelor. Acestia pot limita sau evita total unele alimente și chiar grupuri de alimente. Antipatiile pot include alimente cu aromă puternica, fructele și legumele sau anumite texturi, cum ar fi alimente alunecoase sau moi.

▪︎Nu mănâncă suficientă mâncare. Copiii cu autism pot avea dificultăți de concentrare pe o sarcină pentru o perioadă lungă de timp. Poate fi greu pentru un copil să se așeze și să mănânce o masă de la început până la sfârșit.

▪︎Constipație. Această problemă poate fi cauzată de alegerile alimentare limitate ale unui copil, de nivelurile scăzute de activitate fizică sau de medicamente. De obicei, poate fi remediat prin creșterea treptată a surselor de fibre dietetice, cum ar fi cereale din tărâțe și fructe și legume, împreună cu o mulțime de lichide și activitate fizică regulată.

▪︎Interacțiuni medicamentoase. Unele medicamente utilizate pot reduce pofta de mâncare. Acest lucru poate reduce cantitatea de alimente pe care o consumă un copil, ceea ce poate afecta creșterea. Alte medicamente pot crește pofta de mâncare sau pot afecta absorbția anumitor vitamine și minerale. Dacă copilul dumneavoastră ia medicamente, întrebați medicul despre posibilele efecte secundare.

Ce substanțe nutritive ajută în cazul simptomelor autismului?

•Copiii cu autism își pot limita aportul alimentar sau pot avea preferințe alimentare foarte stricte. De asemenea, pot descompune grăsimea în mod diferit. Drept urmare, copiii autiști au uneori un conținut scăzut de nutrienți. Unii dintre acești nutrienți au fost studiați pentru a vedea dacă administrarea de suplimente cu acești nutrienți poate ajuta simptomatologiei autismului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări. Înainte de a oferi copilului dumneavoastră oricare dintre următoarele suplimente, discutați mai întâi cu medicul copilului dumneavoastră sau cu un nutriționist.

•Multivitamine: Unele rezultate au arătat că o multivitamină poate ajuta la îmbunătățirea somnului și a problemelor digestive la copiii cu autism. Rețineți că multivitaminele cu fier poate provoca unele probleme digestive. A oferi copilului dumneavoastră multivitamine nu este dăunător și poate fi de ajutor, mai ales dacă copilul dumneavoastră nu are o dietă echilibrată.

•Fier: Copiii cu autism au adesea un conținut scăzut de fier, de obicei pentru că mulți sunt pretențioși. Adresați-vă medicului copilului dumneavoastră pentru a verifica în mod regulat nivelul fierului. Nu administrați un supliment de fier decât dacă nivelul de fier al copilului dumneavoastră a fost confirmat ca fiind scăzut de către un furnizor de servicii medicale. Un supliment de fier poate ajuta la readucerea nivelului de fier la normal.

•Grăsimi Omega-3: Unele cercetări au arătat că mulți copii cu autism au un nivel scăzut de grăsimi omega-3. Suplimentele cu omega-3 pot ajuta în cazul hiperactivității la copiii cu autism. Cu toate acestea, este nevoie de părerea medicului inqinte de administrare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *