Clinica Împreună - Centru de terapie

Sfaturi pentru creșterea copilului cu tulburare de spectru autist

Există multe lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta un copil cu tulburare de spectru autist (TSA) să-și depășească provocările.

 

1. Fi-ți pozitivi. La fel ca oricine altcineva, copiii cu tulburare de spectru autist răspund adesea bine la întărirea pozitivă. Asta înseamnă că atunci când îi lauzi pentru comportamentele pe care le fac bine, îi va face pe ei (și pe tine) să se simtă bine. Fii specific, astfel încât să știe exact ce ți-a plăcut la comportamentul lor. Găsiți modalități de a le recompensa, fie cu un timp de joc suplimentar, fie cu un mic premiu, cum ar fi o insignă.

 

2. Asigurați copilului structură și siguranță. Învață tot ce poți despre autism și implică-te în tratamentul copilului pentru a îl ajuta mai mult. În plus, următoarele sfaturi vor face viața de zi cu zi mai ușoară atât pentru dumneavoastră, cât și pentru copilul dumneavoastră:

-Fii consistent
-Stabilește un program
-Premiază comportamentele pozitive

 

3.Găsiți modalități nonverbale de conectare. Conectarea cu un copil cu TSA poate fi o provocare, dar această conectare nu are nevoie de multe vorbe pentru o comunicare armonioasă. Comunici prin felul în care te uiți la copilul tău, prin tonul vocii tale, limbajul corpului tău – și, eventual, prin felul în care îți atingi copilul. Copilul tău comunică mereu cu tine, chiar dacă nu vorbește niciodată. Trebuie doar să îi înveți limba.

-Căutați indicii nonverbale
-Descoperiți motivele din spatele tantrumurilor
-Faceți-vă timp pentru distracție și relaxare
-Acordați atenție sensibilităților senzoriale ale copilului dumneavoastră.

4.Alegeți un plan personalizat de tratament pentru copilul dvs.

Cu atât de multe tratamente disponibile, poate fi dificil să vă dați seama ce abordare este potrivită pentru copilul dumneavoastră.  Facând lucrurile mai complicate, este posibil să auziți recomandări diferite sau chiar contradictorii de la părinți, profesori și medici.

Când pregătiți un plan de tratament pentru copilul dvs., rețineți că nu există un singur tratament care să funcționeze pentru toată lumea.  Fiecare persoană din spectru este unică, cu puncte tari și puncte slabe diferite.

Tratamentul copilului dumneavoastră ar trebui să fie adaptat în funcție de nevoile sale individuale.  Îți cunoști cel mai bine copilul, așa că depinde de tine să te asiguri că aceste nevoi sunt îndeplinite.  Puteți face acest lucru punându-vă următoarele întrebări:

~Care sunt punctele forte și punctele slabe ale copilului meu?

~Ce comportamente cauzează cele mai multe probleme?  Ce abilități importante îi lipsesc copilului meu?

~Cum învață cel mai bine copilul meu – văzând, ascultând sau făcând?

~De ce se bucură copilul meu – și cum pot fi utilizate aceste activități în tratament și pentru a spori învățarea?

 

În cele din urmă, rețineți că indiferent de planul de tratament ales, implicarea dvs. este vitală pentru succes.  Îți poți ajuta copilul să profite la maximum de tratament lucrând mână în mână cu echipa de terapeuți și urmând terapia acasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *