Tulburările din spectrul autismului sunt, de obicei, diagnosticate în copilărie, astfel că este mai puțin probabil ca o persoană să ajungă la vârsta adultă fără a fi diagnosticată, dacă prezintă simptome, însă nu este imposibil.
Totuși, în cazul adulților, medicul poate pune suficiente întrebări despre viața socială, pentru a estima coeficientul de inteligență emoțională, abilitățile sociale și interacțiunile specifice ale persoanei respective cu lumea.
În acest mod, medicul poate evalua impactul real al simptomelor acestei afecțiuni asupra tuturor aspectelor vieții. În plus, medicul trebuie să facă demersurile necesare pentru a exclude posibilitatea existenței altor probleme de sănătate care ar putea fi cauza simptomele prezente.
Nu în ultimul rând, va trebui sa fie detectată și prezența sau influența altor afecțiuni psihice. Nu este ceva neobișnuit ca persoanele Asperger să sufere și de anxietate, depresie și să fie hiperactive. Mai mult, sindromul Asperger poate trece neobservat și se poate diagnostica greșit una dintre aceste afecțiuni.
Criteriile pentru diagnosticarea cu Asperger includ deteriorarea vizibilă a interacțiunii sociale și dezvoltarea unor modele și tipare rigide și repetitive de comportament, precum și a unor interese și activități repetitive, care afectează în mod semnificativ aspectul social, profesional sau alte aspecte importante ale vieții persoanei.
Primul pas spre o diagnosticare corectă este evaluarea care include istoricul de dezvoltare a bolii și observații cu privire la comportamentul general al persoanei respective. Evaluarea trebuie făcută de un specialist cu experiență în autism.
Diagnosticarea timpurie este foarte importantă, deoarece dă copiilor cu Asperger o șansă crescută de a avea o evoluție școlară bună și de a trăi independent, în cele din urmă.
Lasă un răspuns