Clinica Împreună - Centru de terapie

Tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD)

Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție este o afecțiune comportamentală a copilului care se manifestă prin deficit de atenție și dificultăți de îndeplinire a unei sarcini. Este frecvent întâlnită la copii și adolescenți, cu debut în copilărie și cu persistență chiar la vârsta adultă (la 60% dintre cazurile de copii cu ADHD). Studiile au arătat că 5% dintre copiii cu vârstă școlară prezintă simptome ale ADHD. S-a constatat, de asemenea, că sunt mai mulți băieți decât fete cu această tulburare, raportul între aceștia fiind de 4:1.

Pentru diagnosticarea ADHD, simptomele trebuie să se înscrie în categoriile: DEFICIT DE ATENŢIE – HIPERACTIVITATE – IMPULSIVITATE. Trebuie să existe cel puţin şase simptome de DEFICIT DE ATENŢIE manifestate pe o perioadă de minim şase luni, în cel puţin două contexte sociale, şi cel puţin şase simptome de HIPERACTIVITATE şi IMPULSIVITATE  luate împreună. Simptomele trebuie să apară înainte de vârsta de 7 ani.

NEATENŢIA

  1.  Deseori nu reuşeşte să fie atentă la detalii sau face greşeli de neatenţie în timpul activităţilor şcolare, la muncă sau în timpul altor activităţi;
  2.  Deseori are dificultăţi de menţinere susţinută a atenţiei în activităţile şcolare sau în timpul jocurilor;
  3.  Deseori pare să nu asculte când i se vorbeşte
  4.  Deseori nu respectă instrucţiunile până la capăt şi întâmpină dificultăţi de finalizare a temei (fără comportament opoziţional)
  5.  Deseori are dificultăţi de a se organiza în timpul activităţilor;
  6.  Deseori manifestă aversiune sau reţinere de a se implica în activităţi care necesită efort mental susţinut;
  7.  Deseori pierde materialele necesare pentru activităţi sau sarcini;
  8.  Poate fi deseori distras/ă de stimuli externi;
  9. Este deseori neatent/ă în timpul activităţilor cotidiene.

HIPERACTIVITATEA

a) Deseori îşi agită mâinile sau picioarele sau se mişcă pe scaun;
b) Deseori se ridică în picioare în timpul orei sau cu alte ocazii când ar trebui să rămână aşezat/ă (la adolescenţi şi adulţi poate fi doar o senzaţie de agitaţie);
c) Deseori are dificultăţi de a se juca sau de a se implica în diverse activităţi în linişte
d) Se mişcă continuu sau acţionează ca şi cum „ar fi acţionat de un motor”;
e) Deseori vorbeşte excesiv

IMPULSIVITATEA

a) Deseori răspunde înainte de a se fi terminat întrebarea;

b) Deseori are dificultăţi de a-şi aştepta rândul;

c) Deseori întrerupe sau are un comportament intruziv.  

IMPULSIVITATEA

a) Deseori răspunde înainte de a se fi terminat întrebarea;

b) Deseori are dificultăţi de a-şi aştepta rândul;

c) Deseori întrerupe sau are un comportament intruziv.  

Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție combinată

Copilul trebuie să prezinte cel puțin șase simptome de  inatenție și de hiperactivitate-impulsivitate. Simptomele neatenției sunt: face greșeli de neatenție în timpul activității școlare, are dificultăți de menținere susținută a atenției în timpul jocului, nu pare să asculte când i se vorbește, nu respectă instrucțiunile până la capăt și întâmpină dificultăți de finalizare a temei, deseori are dificultăți de a se organiza în timpul activităților, deseori pierde materiale pentru activități sau sarcini și simptome ale hiperactivității-impulsivității: își agită mâinile sau picioarele și se mişcă pe scaun,  se ridică în picioare în timpul orei sau cu alte ocazii când ar trebui să rămână aşezat, are dificultăţi de a se juca sau de a se implica în diverse activităţi în linişte, Se mişcă continuu sau acţionează ca şi cum „ar fi acţionat de un motor”, are dificultăţi de a-şi aştepta rândul, întrerupe sau are un comportament intruziv.

TRATAMENT

Terapia cognitiv-comportamentală

Se recomandă propunerea unui program de modificare comportamentală care:

  • permite construirea suportului familial şi educaţional necesar;
  • presupune reguli clare şi măsuri psihologice, prin care se urmăresc: dezvoltarea atenţiei şi a capacităţii de concentrare, reducerea comportamentului agresiv, dezvoltarea abilităţilor sociale, creşterea încrederii în sine şi îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Training pentru părinți

Lucrul cu părinţii se axează de regulă asupra următoarelor probleme: lipsa controlului parental şi sentimentul ineficienţei. Părinţii sunt învăţaţi strategii de management al conflictului şi al relaţiilor deficitare prin metode comportamental-cognitive.

Instruirea părinţilor se face printr-un modul de 8–12 săptămâni aplicat de un terapeut. Programul de întâlniri se axează pe o mai bună înţelegere a caracteristicilor copilului afectat de ADHD şi îi învaţă pe părinţi cum să se descurce cu dificultăţile create de aceste caracteristici. Se realizează şi se învaţă strategii de dezvoltare a deprinderilor sociale pozitive şi de eliminare a celor neadecvate. Aceste activităţi de formare vizează şi modalităţi de menţinere a progreselor, dar şi de prevenire a recidivei.

Sesiunile de instruire a părinţilor pot fi rezumate astfel:

  •       Înţelegerea problemei – informaţii despre curs, despre ADHD, administrarea chestionarelor;
  •       Pregătirea părinţilor pentru schimbare – dezbateri despre atitudini şi prejudecăţi, învăţarea comportamentelor adecvate;
  •       Complexitatea problemei – interacţiunea dintre caracteristicile copilului, opţiunile educaţionale şi situaţia dată;
  •       Opţiuni educaţionale care favorizează autoreglarea;
  •       Identificarea comportamentului negativ al copilului;
  •       Îmbunătăţirea strategiilor părinţilor;
  •       Măsuri şi planuri anticipative pentru contracararea problemelor;
  •       Dezvoltarea competenţei părinţilor de a soluţiona situaţii dificile;
  •       Evaluarea activităţii desfăşurate şi intenţii de viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *