Terapie de Integrare Senzorială

Integrare

Terapia de integrare senzorială are ca scop îmbunătățirea și susținerea dificultăților întâmpinate de persoanele cu tulburare de procesare senzorială.

Terapia de integrare senzorială îi ajută pe indivizi să facă față dificultăților pe care le au pentru a răspunde în mod adecvat trăirilor lor. Terapia de integrare senzorială provoacă și stimulează simțurile individului (sunet, vedere, atingere, miros și gust) printr-o serie de sarcini și activități.

Integrarea senzorială este un proces prin care creierul primește și interpretează informații despre corp și mediu. Apoi creierul procesează aceste informații și le folosește pentru a crea răspunsuri comportamentale și corporale adecvate. Persoanele cu tulburare de procesare senzorială au dificultăți în interpretarea și prelucrarea acestor informații senzoriale și crearea de răspunsuri adecvate pentru a îndeplini cerințele din mediu.

Terapia de integrare senzorială este de obicei efectuată de terapeuți ocupaționali. Terapia de integrare senzorială se concentrează pe controlul stimulării senzoriale, cu scopul de a obține un răspuns adaptativ adecvat de la individ. Terapia de integrare senzorială implică sarcini și activități care se concentrează pe următoarele arii de stimulare: proprioceptiv (simțul poziției corpului), tactil și vestibular (simțul mișcării corpului).

Tipul și numărul sesiunilor oferite vor diferi pentru fiecare individ și vor depinde de nevoile și abilitățile lor specifice.

Terapia de integrare senzorială este extrem de benefică pentru persoanele cu tulburări de procesare senzorială, ajutându-le să-și gestioneze sarcinile și activitățile zilnice mai eficient.

Persoanele cu tulburare de spectru autist vor întâmpina deseori dificultăți în procesarea senzorială. Terapeutul ocupațional va oferi fiecărei persoane un plan de intervenție individualizat, care va fi adaptat nevoilor senzoriale specifice și capacității general